Mushin

Bujinkan Mushin Dojo

Hvad er Mushin

Mushin: Klart sind, tomt sind, ikke tanker, ubevidst, væren uden tanker.

Dette er min forståelse af Mushin!

Den står helt for egen regning og er opstået af mange års træning og et liv med mange forandringer. Især det sidste par år har rykket for mig og givet mig en langt bedre forståelse af kampen og livet i særdeleshed.

 

 

 

 

 

 

 

Mushin i kampkunsten.

Mushin er en sindstilstand, som kan opnås ved mange års træning. Det er en tilstand af væren her og nu, som er ekstremt vigtig i en kamp på liv og død. Kroppen handler før du når at tænke tanken. Hvis du i kamp forsøger at tænke, f.eks. ved at gennemtvinge en bestemt teknik, har du tabt…

Når du er Mushin, så følger du automatisk modstanderens bevægelser, og tilpasser dig ham, så han føler det som en hvirvelvind, der konstant klæber sig til ham og nedkæmper ham, når han mindst venter det. Samtidig er du opmærksom på evt. andre modstandere.

 

Det er essensen af Zen. Lad os antage, at du gør noget bestemt, eller ønsker noget bestemt i dit liv: Hvis du handler bevidst, er du ikke Mushin. Hvis en impuls bliver udtrykt som en bevidst tanke, er det ikke Zen. Det er derfor at træning, der involverer musklerne og hele kroppen, er så vigtigt. Det er også vigtigt for det talte ord. De fleste mennesker taler efter at hjernen har givet dem ordre på det. Men hvis du er Mushin, kan du tale ubevidst, uden tanke.

Det er det samme med handling. Hjernen tænker og du handler efterfølgende… Det er ikke Mushin. Mushin er, at tænke med kroppen. Hvis du forstår det, kan du forstå Zen.

Lige sådan er det for kampen. Gennem kamptræningen kan du lære at handle og tale ubevidst, intuitivt. Din dagligdags hjerne slapper af og din indre, kreative hjerne bliver aktiv og får energi.

Når jeg underviser har jeg altid et program, men jeg holder mig ikke altid til det… Nogle gange er det nødvendigt for læringen, eller for at illustrere visdommen i træningen for de tilstedeværende, at ændre teknikken, timingen, rækkefølgen, afstanden, eller andet. Så er der ikke længere en plan, teknikkerne kommer ud af det ubevidste, og det er her at kreativiteten og glæden ved træningen blomstrer. Det er Mushin.

Hvis du skal tænke over alt, hvad du gør, kan du slet ikke være effektiv overhovedet. Det er ligesom at køre bil, tænker du over hver en handling, når du sidder bag rattet?

Så Mushin er nødvendig; Mushin sætter kroppen i stand til at handle uden tanke. Derfor er denne træning så vigtig i kampkunsten. Hvis du tænker for længe, vil din(e) modstander(e) være hurtigere end dig.

 

Mushin i livet.

 

En af de fantastiske opdagelser, jeg har gjort i den seneste tid, er, at Mushin også virker i det daglige liv. Hvis jeg forsøger at presse noget igennem, fordi jeg vil have det sådan, eller hvis jeg ønsker mig en ting, og ikke vil betale i dyre domme for den, så lykkes det sjældent for mig. Jeg er blevet afhængig af at tingen eller tilstanden kommer til mig og på den måde skubber jeg det/den væk fra mig.

Men når jeg i stedet slapper af og GIVER SLIP, i fuld tillid til at tingene vil komme til mig i rette tid, så sker det med usvigelig sikkerhed… Så det handler om at fokusere på det, du vil hen til, I STEDET FOR at fokusere på det du vil væk fra.

Det er denne oplevelse af sammenhæng, der giver mig en stor respekt for livet og glæde ved kampkunsten og Bujinkan repræsenterer denne sammenhæng for mig.

 

Let go and let God!

 

Henrik Højager